Η εκπαίδευση στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας. Θεωρείται βασικός παράγοντας προσωπικής ανάπτυξης, πρόληψης της υποτροπής και ομαλής επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στα μέλη όλων των θεραπευτικών μονάδων του ΚΕΘΕΑ αλλά και των υπόλοιπων φορέων απεξάρτησης στη Θεσσαλονίκη. Υλοποιείται από ομάδα έμπειρων επιμορφωτών.

Photos-16_1024_691Στο Εναλλακτικό Μεταβατικό Σχολείο του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ έχει κανείς την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να αποκτήσει το απολυτήριο γυμνασίου και λυκείου.

Ακόμη λειτουργούν:

  • Τμήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγγλικής γλώσσας, με δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης.
  • Αθλητικές ομάδες ποδοσφαίρου, τζούντο, μπάσκετ, με συμμετοχή σε επίσημα πρωταθλήματα.
  • Δημιουργικές καλλιτεχνικές τάξεις θεάτρου, εικαστικών, φωτογραφίας, μουσικής.
  • Τμήμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ομάδες με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως μετανάστες και αναλφάβητοι.
  • Σημαντική κτιριακή, υλικοτεχνική και αθλητική υποδομή, όπως γήπεδο ποδοσφαίρου, αίθουσες υπολογιστών, σκοτεινός θάλαμος, πολυχώρος με θεατρική σκηνή 70 θέσεων κ.ά.
  • Βιβλιοθήκη με περίπου 3.500 τίτλους βιβλίων και αναγνωστήριο για μελέτη.

keramikiΣε συνεργασία με το ΙΕΚ Σίνδου λειτουργεί στο χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας παράρτημά του που δίνει τη δυνατότητα κατάρτισης σε επαγγέλματα, όπως ξυλουργός και βοηθός μαγειρικής τέχνης.
Τα μέλη του Προγράμματος προετοιμάζονται για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας μέσω ατομικών και ομαδικών συναντήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής, υποστήριξης στην αναζήτηση εργασίας, ενημέρωσης για εργασιακά θέματα, συμβουλευτικής για τη διαχείριση προβλημάτων στον εργασιακό χώρο κ.λπ.