Εργαστήρι γραφής συνδιοργανώνουν το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και το περιοδικό ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το φεστιβάλ Λογοτεχνική Σκηνή #11 (2022). Το εργαστήρι περιλαμβάνει επτά συναντήσεις για μέλη της ΙΘΑΚΗΣ το διάστημα Σεπτέμβριος 2022 – Νοέμβριος 2022.

Κάθε Πέμπτη απόγευμα τα μέλη της ΙΘΑΚΗΣ αναμετρώνται με τη γραφή και αναζητούν τη δική τους προσωπική φωνή σε συνθήκες ελεύθερης, βιωματικής έκφρασης και μοιράσματος. Καταγράφουν, διερευνούν και μεταμορφώνουν το βιωματικό υλικό, αναζητώντας αφορμές που θα πυροδοτήσουν κείμενα και αντιμετωπίζοντας τη λογοτεχνία, πρώτ’ απ’ όλα, ως παιχνίδι.

Συντονίστρια: Μαίρη Κλιγκάτση
Υποστήριξη/Οργάνωση: Άκης Παραφέλας

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

1η Συνάντηση: 22 Σεπτεμβρίου
Εισαγωγή: Αυτοθεραπεία / Αυτοαναφορά / Λογοτεχνία: συγκλίσεις και αποκλίσεις / Το Ταλέντο ή/και η Έμπνευση.

2η Συνάντηση: 29 Σεπτεμβρίου
Ο συγγραφέας ως αρχείο, ο συγγραφέας ως βιωματικό υλικό. Η άρθρωση της φωνής. Μπροστά και πέρα από τη λευκή κόλλα, αφού δεν παύει ποτέ η λευκή (σελίδα) ούτε και η γεμάτη. Η Γραφή “στον αυτόματο”, λοιπόν.

3η Συνάντηση: 6 Οκτωβρίου
Τόποι της Γραφής: Ο Άλλος – Η Πόλη – Το Σώμα. Εντός και εκτός – ξέρουμε, άραγε, αν θέλουμε να είμαστε μέσα ή έξω; Τεχνική του σημειωματάριου: συνθέτοντας σε όλους τους “τόπους”, όπου ΕΣΥ είσαι.

4η Συνάντηση: 13 Οκτωβρίου
Να πούμε τώρα μια ιστορία; Work in progress: ένα κείμενο – ένα βιβλίο / η αρχή και το τέλος της ιστορίας. Πεζό ή ποίημα ή …; Ας παίξουμε.

5η Συνάντηση: 20 Οκτωβρίου
Show, don’t tell / Ο Υπαινιγμός και το Παράδοξο στη Λογοτεχνία. Παίζοντας εν ώρα γραφής; Η γραφή ως παιχνίδι μεταμορφώσεων, άρα εαυτού: (0ULIPO).

6η Συνάντηση: 2 Νοεμβρίου
Ο Μύθος: ή…αποδομώντας τους μεγάλους μύθους.

7η Συνάντηση: 9 Νοεμβρίου
Σχολιασμός και επιμέλεια τελικών κειμένων.