Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2019 θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 17ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (ΕFTC), μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές συναντήσεις των τελευταίων ετών στον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρας μας.

Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και έχει τίτλο «Τα πάντα ρει: Η αλλαγή στη Θεραπευτική Κοινότητα Απεξάρτησης». Διοργανώνεται από το ΚΕΘΕΑ, που κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα ΑΡΓΩ (ΨΝΘ), την υποστήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πρόληψης Σείριος, και τη συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για 2 μέρες 500 σύνεδροι από όλη την Ευρώπη αλλά και από χώρες της Αμερικής, της Ασίας και της Ωκεανίας, θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τεχνογνωσία, απόψεις και εμπειρίες στον τομέα αντιμετώπισης της εξάρτησης. Το συνέδριο εστιάζει σε καινοτόμες πρακτικές και υπηρεσίες, και γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο οι Θεραπευτικές Κοινότητες, μία από τις κύριες μεθόδους διεθνώς για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, αλλάζουν, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις σημερινές ανάγκες και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο συνδυασμός του συνεδρίου με το 6ο Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC), που θα προηγηθεί στις 17-18 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, δημιουργεί ένα τετραήμερο επιστημονικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Επιπλέον, περισσότερα από 130 μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων από διαφορετικές χώρες θα δώσουν το δικό τους «παρών», συμμετέχοντας σε αθλητικά τουρνουά μπάσκετ και πινγκ πονγκ που θα διεξαχθούν παράλληλα με το συνέδριο.

Την έναρξη του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, θα χαιρετήσουν ο Gilberto Gerra, Επικεφαλής του Τομέα Πρόληψης των Ναρκωτικών και Υγείας του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), ο Αlexis Goosdeel, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις (EMCDDA) και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Δείτε περισσότερα για το συνέδριο στον ιστότοπό του www.eftc2019thessaloniki.gr