36 χρόνια δίπλα στους ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και τις οικογένειές τους συμπληρώνει η Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ, το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης στον ελληνικό χώρο.
Στη διάρκεια αυτών των ετών το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ υποστήριξε 15.117 άτομα, 7.111 άμεσα ενδιαφερόμενους και 8.006 μέλη οικογενειών, επικαιροποιώντας διαρκώς τη λειτουργία του, ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Εκτός από τη γνωστή και ιστορική θεραπευτική κοινότητα διαμονής ΙΘΑΚΗ στη Σίνδο, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ διαθέτει σήμερα ανοικτή δομή για ενήλικες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς και εξειδικευμένο ανοικτό πρόγραμμα για την υποστήριξη εφήβων και νεαρών ενηλίκων (ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ). Απαντώντας στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, προσφέρει θεραπεία όχι μόνο για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά αλλά και από το αλκοόλ και το διαδίκτυο. Το 2018 η μέση ημερήσια δύναμη όλων των θεραπευτικών του μονάδων ανήλθε στα 375 άτομα.
Η πανελλαδική τηλεφωνική Γραμμή βοήθειας 1145 για τις εξαρτήσεις, που δημιουργήθηκε από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ το 2001, έχει απαντήσει μέχρι σήμερα σε 33.892 κλήσεις, προσφέροντας υπηρεσίες άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης, ενημέρωσης και παραπομπής σε κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα.
Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης. Το 2018 διοργάνωσε ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για τις εξαρτήσεις στα οποία συμμετείχαν 969 άτομα, 752 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 217 επαγγελματίες υγείας.
Στο επίκεντρο της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ βρίσκεται η ολιστική ψυχοκοινωνική παρέμβαση που έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις ρίζες του προβλήματος της κατάχρησης/εξάρτησης αλλά και τα προσωπικά, οικογενειακά, ιατρικά, εκπαιδευτικά, νομικά, εργασιακά και άλλα προβλήματα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Για την ενίσχυση της ισότιμης κοινωνικής ένταξης των μελών του προγράμματος, που είναι και ο τελικός στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας, δίπλα στις θεραπευτικές μονάδες λειτουργούν τμήμα εκπαίδευσης και 3 παραγωγικές μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης: αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας, εργαστήρι κεραμικής και ξυλουργείο. Ειδικότερα, το 2018 αξιοποιήθηκαν 299 θέσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ 94 άτομα συμμετείχαν σε υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής.
Το προφίλ όσων ζητούν βοήθεια
Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ για το 2018, 9 στους 10 από τους ενήλικες που απευθύνονται στο πρόγραμμα είναι άνδρες με μέση ηλικία τα 36 έτη. Το 56% δηλώνει ως κύρια ουσία για την οποία ζητά θεραπεία την ηρωίνη, το 24% την κάνναβη, το 8% τις διεγερτικές ουσίες, το 6% τις υπνωτικές/κατασταλτικές ουσίες και το 4% τη βουπρενορφίνη. O πληθυσμός αυτός εκτός από το πρόβλημα της εξάρτησης και συνήθως ως απόρροια αυτής έχει και άλλα σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες: Το 64% είναι άνεργοι, το 83% έχει συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά, το 57% έχει καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά, το 26% έχει φυλακιστεί και το 47% έχει δικαστικές εκκρεμότητες. Επίσης, το 35% αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 26% αναφέρει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα με κύριο πρόβλημα την κατάθλιψη. Τέλος, το 48% διαμένει με τη γονεϊκή του οικογένεια, το 23% μόνος, το 24% με σημαντικούς άλλους, ενώ το 5% είναι άστεγοι.
Σε ότι αφορά τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες που απευθύνονται στο πρόγραμμα, η μέση ηλικία τους είναι τα 18 έτη, και οι 8 στους 10 είναι αγόρια. Έχουν ξεκινήσει τη χρήση στα 14,5 χρόνια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με κάνναβη (98%). Αυτή είναι και η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ οι περισσότεροι από αυτούς (87%). Σχεδόν οι μισοί (45%) έχουν στο ενεργητικό τους μία σύλληψη, ωστόσο μόνο το 3,8% έχει καταδικαστεί στο παρελθόν. Για τους εφήβους και νεαρούς ενηλίκους σημαντικές πηγές παραπομπής σε θεραπεία είναι η οικογένεια (51%), η δικαστική υπηρεσία/αστυνομία (17%), οι ιατρικές/κοινωνικές υπηρεσίες (8%) και οι φίλοι (6%).
Γιορτή για τα 36 χρόνια
Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και η απεξάρτηση γιορτάζουν τα γενέθλια τους στις 2 Δεκεμβρίου 2019 στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Μια ιδιαίτερη γιορτή στην οποία θα πραγματοποιηθεί και η τελετή ολοκλήρωσης της θεραπευτικής πορείας των μελών του προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες: Βασίλης Καλαμπαλίκης, Υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, 2310 797662