Η Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ συμπληρώνει 40 χρόνια προσφοράς και προσκαλεί 40 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες σε ένα εικαστικό τριήμερο με θέμα «Βγες από το Μαύρο – Μπες στο Χρώμα». Οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να απεικονίσουν με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο τη διαδρομή της Θεραπευτικής Κοινότητας σε ξύλινες επιφάνειες που θα βρίσκονται στον πολιτιστικό χώρο ΗΛΙΟΣ της Θεσσαλονίκης από τις 6 έως και τις 8 Νοεμβρίου 2023 . Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει έκθεση των έργων από το Σάββατο 11 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023. Στο event καλούνται να συμμετάσχουν με έργα τους και μέλη προγραμμάτων απεξάρτησης, του ΚΕΘΕΑ και άλλων φορέων.

Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση της ΙΘΑΚΗΣ:

Τα 40 χρόνια της ΙΘΑΚΗΣ και η σημασία της επετείου

Η Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ του ΚΕΘΕΑ συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δίπλα στους ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από ουσίες. Η ΙΘΑΚΗ είναι η πρώτη στο είδος της θεραπευτική δομή που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη στη χώρα μας και αλλάζοντας την αντίληψη περί εξάρτησης ως δρόμου χωρίς επιστροφή και των εξαρτημένων ως ανίατων ασθενών ή εγκληματιών. Τα 40α γενέθλιά της σηματοδοτούν και τις 4 δεκαετίες απεξάρτησης στη χώρα μας. Σήμερα η ΙΘΑΚΗ δεν είναι μόνο ένα ιστορικό πρόγραμμα, που έχει υποστηρίξει συνολικά πάνω από 17.000 άτομα, άμεσα ενδιαφερόμενους και μέλη οικογενειών, αλλά και ένας διαρκώς μεταβαλλόμενος ζωντανός οργανισμός της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε συνεχή αλληλεπίδραση με τις γειτονιές και τους κατοίκους της.

Tο event και η έκθεση

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, προσκαλούμε 40 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες να απεικονίσουν με τον δικό
τους δημιουργικό τρόπο τη διαδρομή της Θεραπευτικής Κοινότητας. Η ΙΘΑΚΗ είναι ένας χώρος που προσφέρει ασφάλεια, αγάπη, ελπίδα, αλληλεγγύη και αποδοχή. Στην ΙΘΑΚΗ το σκοτάδι της εξάρτησης και του κοινωνικού αποκλεισμού δίνει τη θέση του στην πολυχρωμία και τη διαφορετικότητα που έχουν τα όνειρα και οι στόχοι των ανθρώπων όταν αλλάζουν τρόπο ζωής. Για αυτό και επιλέχτηκε ως τίτλος του event και της έκθεσης η φράση: «Βγες από το Μαύρο – Μπες στο Χρώμα».

Με αφετηρία αυτό το σύνθημα, οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες καλούνται να δημιουργήσουν τα έργα τους το τριήμερο από τις 6 έως και τις 8 Νοεμβρίου 2023 πάνω σε ξύλινες επιφάνειες mdf (χωρίς κάλυψη πρόσοψης) διαστάσεων 180 cm x 90 cm, οι οποίες θα είναι βαμμένες μαύρες ως «σημείο εκκίνησης» και θα βρίσκονται τοποθετημένες στον πολιτιστικό χώρο ΗΛΙΟΣ (Νεάπολη, Θεσσαλονίκη), όπου θα φιλοξενηθεί τόσο το event όσο και η έκθεση.

Για τη δημιουργία των έργων μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλαστικό χρώμα ή και άλλα υλικά. Μέρος των υλικών θα είναι διαθέσιμο στον χώρο από τους
χορηγούς της δράσης. Προτρέπουμε, ωστόσο, τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους τα εργαλεία τους, καθώς και δικά τους
υλικά, ώστε να καλυφθούν πληρέστερα οι ανάγκες τους.

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων στον πολιτιστικό χώρο ΗΛΙΟΣ, η οποία θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.

Στο event θα συμμετάσχουν με έργα τους και μέλη προγραμμάτων απεξάρτησης, του ΚΕΘΕΑ και άλλων φορέων.

Μετά το πέρας της έκθεσης επιθυμούμε τα έργα να παραμείνουν στην κατοχή του ΚΕΘΕΑ, ώστε να αξιοποιηθούν και στο μέλλον για μη εμπορικούς σκοπούς στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης που διοργανώνουμε. Από πλευράς μας δεσμευόμαστε για τη βέλτιστη φύλαξη και διαχείριση των έργων, καθώς και για την αναφορά των ονομάτων των δημιουργών σε κάθε ανάλογη χρήση τους.

Διαδικασία συμμετοχής

Οι καλλιτέχνιδες/καλλιτέχνες μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής έως την Κυριακή 29.10.2023, στέλνοντας email στο 40xronia@kethea-ithaki.gr. Παρακαλούμε τις ενδιαφερόμενες και τους ενδιαφερόμενους στο ηλεκτρονικό μήνυμα που θα αποστείλουν να προσθέσουν λίγα λόγια για το καλλιτεχνικό τους background και για τους λόγους συμμετοχής τους. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτημάτων υπερβεί τα 40, θα γίνει επιλογή των συμμετοχών από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα ενημερωθούν μέσω email για τη συμμετοχή τους έως την Τετάρτη 01.11.2023 και θα πρέπει οπωσδήποτε να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους με την υπογραφή του ειδικού έντυπου.

Πρόσωπα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες

Θοδωρής Γαλιγαλίδης (Εργαστήριο Κεραμικής ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ)
τηλ.: 6948237314 (εργάσιμες μέρες 09.00 π.μ. – 16.00 μ.μ.)

Χρήστος Μαντζούνης (Τμήμα Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ)
τηλ.: 2310 723110 & 6946070460 (εργάσιμες μέρες 11.00 π.μ. – 13.00 μ.μ.)

Ηλίας Παρασκευόπουλος (Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ)
τηλ.: 2310 221945

Ηλεκτρονική διεύθυνση: 40xronia@kethea-ithaki.gr